Så använder ATG AI i produktutvecklingen
ATG har tagit ledningen i AI-innovation genom att implementera över 35 initiativ, inklusive spelalgoritmer och AI-assistenter som exempelvis "Elli" som är spel på hästar. Elli ger kunder tillgång till omfattande hästdata och spelråd, vilket gör analysen enklare och mer engagerande. För användarna innebär det mindre tid på att leta fakta och mer tid på att njuta av spelupplevelsen. Denna satsning markerar ATG:s framsteg mot att revolutionera kundinteraktionen genom AI.
Läs mer nedan om vad Sten Andersen, Chief of Innovation & Future Affairs säger om hur ATG använder AI i produktutveckling

Fakta om ATG
Grundat: 1974
Huvudkontor: Stockholm/Solvalla
Antal anställda: ca 550
Ägare: Svensk Travsport 90%, Svensk Galopp 10%
Tjänster: Spel & sändningar av av sport
Kunder: 1.4 miljoner
VD: Hans Lord Skarplöth
Webbplats: www.atg.se
Hur har ni använt artificiell intelligens (AI) för att förbättra produkter och tjänster?
Vi har ett AI-program med ca 35 initiativ som innehåller allt ifrån algoritmer för spel, AI-assistenter för spelare till AI-stöttade sändningar. Vi arbetar även med effektivare datahantering och hjälp med allehanda innehållsproduktion. Under februari lanserade vi världens första AI-assistent för horse betting, vilken ger våra kunder tillgång till i stort sett all tillgänglig data om de hästar som tävlar eller tips om hur man lägger ett spel. Kunderna kan i dialog med Elli (som AI-assistenten heter) få presenterad resultatet nästan i vilken form som helst.
Vilken effekt/vilka vinster har detta gett? Både för användarna och internt i er organisation?
För våra kunder blir analysen mycket roligare, där de använder all tid till själva analyserandet och nästan ingen tid till att leta fakta. För ovana spelare blir det som en erfaren kompis att hålla i handen som hjälper/ger tips. De övriga 34 initiativen spänner över så breda områden och omfattar allt från att göra saker effektivare, enklare, bättre innehåll producerat på ett smidigare och mycket billigare sätt och mycket mer. Det kommer att hända mycket och vi är bara i början.
Vilka är de största lärdomarna ni har gjort?
Tycker redan vi lärt oss mycket, men om jag ska punkta upp de kanske allra viktigaste blir det:
Ordning och struktur på data är grunden för att AI skall funka. Att hitta och förstå data är inte sällan det svåraste för AI.
AI innebär inte bara nya verktyg. Det kommer att förändra arbetssätt, vilket gör det till en hel förändringsresa.
En förändringsresa kräver samordning, organisation och ledarskap.
De stora språkmodellerna ägs av stora amerikanska bolag med standardiserade avtal. Här måste man bestämma sig för hur man vill agera och inse att alla förändringar tar tid.
Det gäller att få folk med sig, annars händer inget. Ett bra sätt är att göra projekt där AI löser utmaningar eller tar hand om konkreta möjligheter.
Det kan vara klokt att lansera en tjänst i mindre omfattning, eftersom man lär sig mycket (väntat och oväntat) av hur användarna faktiskt kommunicerar med AI:n.
AI blir mer och mer av en assistent i dess rätta bemärkelse och kommer ha mycket stor inflytande på hur vi interagerar på internet.
Vilka är dina bästa råd till andra om hur de kan använda AI i sin produktutveckling?
Börja med vad önskat läge eller mål är. Tänk efter vad du i bästa fall skulle vilja att AI kan göra för att underlätta det. Ta sedan redan på hur AI faktiskt kan hjälpa dig och börja därifrån. Våga börja utan att ha alla svaren. Våga prova.
Vilka andra nordiska företag hämtar du/ni inspiration från?
Tyvärr är inte Norden alls ledande inom AI, men Klarna var tidigt ute. Investmentbolaget EQT Digital verkar ha kommit en bra bit, men de flesta av deras investeringar är utomlands. Sedan har vissa internationella bolag som t.ex. Google har kommit långt i utvecklingen.
Kort om "Folk i farten"
"Folk i farten" är en ny artikelserie från Folq där vi vill bjuda in ledande techföretag att svara på några frågor och dela med sig av sina erfarenheter inom utvalda områden relaterade till teknik och produktutveckling. Det som kännetecknar de företag vi vill samarbeta med i denna serie är att de är moderna och framåtlutade techföretag som utvecklar användarvänliga digitala produkter och tjänster i högt tempo. Dessa är företag som både vi på Folq, och kunder samt konsultföretag i vårt nätverk, ser upp till.
Målet med artikelserien är att inspirera företag och individer i vårt nätverk och skapa möjligheter för dem att lära sig och få värdefulla råd från de som ligger i framkant och har samlat på sig mycket erfarenhet. Detta vill vi uppnå genom att publicera ett blogginlägg för varje bidrag.
Redo att enkelt hitta konsulter?
Du är bara en enkel registrering från att få tillgång till över 2500 IT-konsulter av högsta kvalitet. Ge dig själv en fin present. Tid!
På Folq hittar du snabbt den perfekta matchningen för ditt uppdrag, träffsäkert och effektivt med hjälp av AI. Det bästa sättet att hitta konsulter!